Билколечение: Пийте чай от анасон при нервни разстройства

Анасонът се ползва за намаляване на телесната температура

Анасонът е една от съставките на чая Джинджифил Монарда

Факт е, че когато чуят за анасон, много хора първосигнално се сещат за натрапчивия вкус на мастиката. Малцина са тези обаче, които знаят, че освен като съставка на тази популярна у нас напитка, билката се използва още в кулинарията, народната медицина, козметиката. Когато се използва с лечебни цели, изключително полезни са както плодовете й, така и полученото в следствие на обработката им етерично масло.

Поради богатата си гама от полезни качества, анасонът се прилага при профилактика и лечение на различни заболявания. Неговите съставки са изключително полезни при болести на дихателната система – ангина, астма, бронхит. Редовната му употреба под разнообразни форми отстранява натрупалия се в гърлото секрет, като помага и за облекчаване на дишането през носа.

С популярност растението се ползва и по отношение на проблеми, засягащи стомашно-чревния тракт. Благодарение на дезинфекциращия си ефект то успешно се бори с бактериите, чести причинители на възпаления в червата. Ефикасно е и при нарушено функциониране на отделителната система.

Не на последно място, анасонът се ползва за намаляване на телесната температура. В миналото това е бил и един от най-често прилаганите лекове срещу подагра, главоболие, чрез него са се справяли с появилите се циреи и отоци. На кърмачките също се препоръчва приема на билката, тъй като е доказано, че тя стимулира секрецията на млечните жлези.

Анасонът намира своето приложение и в разкрасяващата индустрия. Екстракти от него се добавят като основна съставка на различни парфюми, защото той е добре известен със своя успокояващ и регенериращ ефект. Това го прави особено полезен и за хора, страдащи от безсъние и други нервни разстройства.

анасон

Анасон от Чирпан

Анасонът представлява едногодишно растение с дребни бели цветове, принадлежащо към семейство „Сенникоцветни”. За негова родина се смята Южна Европа, но той се среща и в по-топлите райони на Азия. В пределите на нашата родина билката може да бъде открита около Бургас, Хасково, Първомай, Чирпан.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *