Билколечение: Къпината укрепва капилярите

Билков чай с къпина успокоява нервната система

Къпината предпазва от анемия

Освен че се ползва със славата на един от най-вкусните плодове по нашите земи, къпината е често употребявана и с лечебни цели. Докато малките черни плодчета дават голямо количество витамини и минерали, от корените и листата на растението се приготвят билкови чайове и илачи за много болести.

Още от древни времена възстановяващите свойства на къпината са били познати. Най-често билкови чайове от нейните листа са се използвали при заболявания, които засягат нервната система. Тя е била идеалният лек за успокояване на нервна възбуда при истерия, невроза, склероза. Използвала се още при заболявания и проблеми, причинени от наличието на високо кръвно налягане, ангина и диабет.

В наши дни списъкът с полезни действия на билковия чай с листа от къпина се допълва с благоприятния ефект, който тя оказва при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и при нарушена обмяна на веществата. Тя е идеално средство за профилактика при симптоми за камъни в бъбреците.

При малките деца чаят от къпина развива и заздравява костите и зъбите, предпазва от анемия и други заболявания, свързани с кръвообращението.
За хората, които не се интересуват пряко от билкарство и народна медицина, силата на къпината в най-голяма степен е известна със своя затягащ ефект. Тя е най-прилаганото средство при стомашно-чревни разстройства. Често от плодовете на растението се правят компоти, които могат да се консумират целогодишно.

За външна употреба най-подходящ е компрес, приготвен от листата на млади къпини или студена отвара. Налагането на подобен компрес се справя успешно със засегнатите кожни участъци при появата на екземи, мокрещи рани и лишеи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *